Робоча бджола

Хто в вулику і які їх функції.
Відповісти
Аватар користувача
Petrovych
Адміністратор сайту
Повідомлень: 394
З нами з: 19 січня 2018, 08:14
Ваш статус: Пасічник вихідного дня
Місце перебування: Львів-Тустоголови
Кількість бджолосімей: 25-30
З бджолами з: 08 травня 2005
Дякував (ла): 46 разів
Подякували: 57 разів
Контактна інформація:

Робоча бджола

Повідомлення Petrovych » 06 лютого 2018, 21:11

Основні функції: догляд за гніздом(прибирання, прополісування, підготовка стільників під мед, чи розплід, запечатування меду чи розплоду), годівля личинок, молодих бджіл, матки і трутнів, виділення воску і побудова нових стільників, охорона вулика, переробка і складання меду та перги, льотна робота: принесення в вулик води, нектару, обніжки(пилку) та прополісу. Попри численні дослідження і дискусії, більшість вчених схиляються до висновків, що в вулику керує колективний розум, бо розподіл функцій між бджолами відбувається не лише по віку, але і залежить від стану сім'ї, кількості бджіл, наявності/інтенсивності взятку і ще багатьох чинників. Цей же "розум" керує і діями матки. Науково цей феномен бджолиної родини ніяким чином не досліджений і залишається на рівні гіпотез.
Умовно по віку функції робочої бджоли поділені так:
5-6 днів зміцнення,очисний обліт.
до 10-12 днів розвиток, годівля личинок, робота в вулику, орієнтувальний обліт
11-18 день виділення воску, побудова стільників, фуражирування корму.
після 15-18 днів виліт в поле по воду, пилок, нектар і прополіс.
При повному завантаженні робоча бджола живе до 40 днів.
Від закладення яйця і до вильоту цієї бджоли в поле по нектар проходить щонайменше 35 днів. Повний цикл однієї генерації робочої бджоли в активний період(від відкладення яйця) - 60 днів.
Одна бджола за своє життя вигодовує 5-6 личинок.
Зимові бджоли навесні здатні вигодувати лише собі заміну 1:1.
Повністю поновлення генерації бджіл навесні, за сприятливих умов в здорових сім'ях, відбувається протягом місяця після обльоту(коли матка починає інтенсивне відкладання розплоду. Далі розвиток сім'ї залежить від стану сім'ї(численність, відсутність хвороб), наявності корму і інтенсивність його поповнення, якості матки і господарської характеристики бджіл(здебільшого це визначається породою).
Нектар бджоли збирають і переносять в зобику. Вміст зобика орієнтовно 40 мг. Мед бджоли отримують шляхом збагачення нектару ферментами і вивітрювання з нього вологи. Зрілий мед, вологість якого 18-19% бджоли запечатують восковими кришечками і розпечатують його лише взимку, коли сидять в клубі. Для визначення місць зі взятком зранку з вулика вилітають бджоли розвідниці, які при поверненні "розповідають" данні розвитки шляхом певних рухів на стільнику у вигляді кол, "вісімок" і прямих ліній з похитуванням тільцем - це називають "танцями бджіл". По характеру і орієнтуванню цих танців, бджоли визначають інтенсивність взятку, напрямок і відстань до нього і вибирають найоптимальніший варіант. Я не маю ніяких підтверджень, можливо помиляюся, а можливо що про це десь і написано, але мені видається, що і між сім'ями може існувати якась "домовленість" щодо "поділу" медозбору, бо на стаціонарі при неінтенсивному взятку, мед в сусідніх вуликах може суттєво відрізнятися...(ліричний відступ :) ) При дозріванні меду, бджоли в вулику його декілька разів переносять, збагачуючи ферментами і вивітрюючи вологу, отже в вулику завжди має бути певний запас порожніх рамок - орієнтовно 1/3 від тих, які займають бджоли і мед, а в теплу пору при інтенсивному взятку ще більше.
В польоті за нектаром(і взагалі в польоті) бджоли мають мати запас меду чи нектару в зобику, тому вилітаючи з вулика, вони набирають рівно стільки, скільки потрібно, щоб долетіти до взятку, а назад споживають набраний нектар. Отже, чим далі летить бджола, тим менше вона приносить у вулик. Продуктивним максимальним радіусом польоту бджіл за нектаром рахується 2 км, але це не стандарт.
Крім нектару, бджоли в вулик приносять пилок у вигляді обніжки - це білковий корм для личинок. Принесений пилок бджоли фуражири перемішують з медом і щільно втрамбовують в стільниках, переважно на крайніх від розплоду рамках. Далі ця суміш проходить молочно-кисле бродіння і перетворюється на Пергу.
Для побудови стільників бджоли використовують віск, який вони виділяють спеціальними залозами в віці 11-18 днів.
Для захисту гнізда від інфекцій всі деталі вулика бджоли обробляють прополісом, який вони виробляють з смолянистих речовин рослин, збагачуючи їх своїми ферментами.
Старався основне і стисло, тому без сумніву це дуже узагальнена інформація про робочих бджіл, та ще й написана не фахівцем. :)



Відповісти