Мед. Коротко, що варто знати...

Що дають нам бджоли і яка з цього користь
Відповісти
Аватар користувача
Petrovych
Адміністратор сайту
Повідомлень: 326
З нами з: 19 січня 2018, 08:14
Ваш статус: Пасічник вихідного дня
Місце перебування: Львів-Тустоголови
Кількість бджолосімей: 25-30
З бджолами з: 08 травня 2005
Дякував (ла): 42 рази
Подякували: 48 разів
Контактна інформація:

Мед. Коротко, що варто знати...

Повідомлення Petrovych » 11 лютого 2019, 10:06

Розвіюючи певні легенди зауважимо, що нектар, чи мед бджоли переносять в медовому зобику, який хоч і є частиною системи травлення, але знаходиться ще до шлуночка, тому нектар в ньому проходить тільки процес ферментації, але аж ніяк не травлення. Як все ж таки відбувається утворення меду? Бджоли збирають з квіток нектар і вже по дорозі до вулика насичують його своїми ферментами. Далі у вулику вони цей "напівфабрикат" передають іншим бджолам, що працюють там і летять за новою порцією. "Вуликові" бджоли продовжують процес переробки нектару збагачуючи його ще іншими ферментами і вивітрюючи зайву вологу, для цього переносячи нектар з одного місця в інше декілька разів. Зрілий мед(він має 18-20% вологи) вони остаточно складають в певне місце поближче до гнізда і запечатують його восковими кришечками(забрусом). Розпечатують такий мед вони тільки у випадку гострої необхідності збереження родини.
Який буває мед? Натуральний бджолиний мед буває квітковий, падевий і змішаний. Утворюється він в наслідок переробки бджолами нектару, зібраного з квіток, чи паді(солодкі виділення житєдіяльності деяких комах на листках рослин і самих рослин в тривалу спекотну погоду,коли зранку нема роси). Отже мед з нектару весь квітковий, а не тільки травневий, як це переважно трактують. Той що зібраний в травні і так ціниться, коректніше назвати весняним. Падевий мед хоч і має низькі смакові властивості, вважається досить цінним в лікувальних цілях. Для тих, хто планує зайнятися бджільництвом слід зауважити, що падевий мед абсолютно не придатний для зимівлі бджіл.
Бджоли своїми ферментами в мед(чи, скажімо, в продукт схожий до меду) можуть переробити будь-яку солодку речовину(яка містить певну кількість цукрів). Його вживання абсолютно не зашкодить Вашому здоров'ю. Скажемо більше - мед з цукрового сиропу навіть корисніший ніж сам цукор, проте не коштує стільки ж скільки і натуральний мед. І хоча таке фальшування меду не порівняти з підробкою скажемо ковбас, чим нас явно труять, проте все одно недопустиме. Зараз відродилося продукування меду з сиропів з корисними, чи лікувальними домішками. Але це окрема тема і потребує детального висвітлення в окремій темі.
Про штучний мед ми взагалі не говоримо, як і про всякого роду варива і місива, в процесі "творення" яких бджоли участі не беруть.
Мед зібаний з одного виду квіток - монофлорний і називають його по імені тих квіток: ріпаковий, акацієвий, липовий, гречаний, соняшниковий... Такий мед бджоли збирають з великих плантацій медоносів, коли частка інших незначна. Як правило це мед з кочових пасік.
Мед зібраний з різних медоносів - поліфлорний, ще на нього кажуть "мед з різнотрав’я". Такий мед викликає певні труднощі в пасічників, коли їх питають: - "А з чого у Вас мед?" і характерний для районів з неінтенсивним взятком, коли в вулик мед набирається протягом тривалого періоду. Отримують його здебільшого на стаціонарних пасіках.
Тут варто детальніше зупинитися на визначені якості меду, а точніше на розвіюванні низки легенд навколо цього. Бо відразу скажемо так - справжню якість меду можна визначити тільки в спеціальних лабораторіях, що буде ДУЖЕ дорого для споживача. Не перевіряйте якість меду за допомогою хімічного олівця і інших народних "мудростей"! Різні медИ мають різний хімічний склад, тому і на "індикатори" теж реагуватимуть по різному. Загальноприйнята істина і єдино вірний критерій це те, що якість меду визначається совістю пасічника. Інші "народні методи" на чолі з хімічним олівцем - це вигадки.
Найрозповсюдженіший аргумент "знавців" від меду: "мед зацукрувався, значить він з цукру". Сюди ж можна долучити думку про ріпаковий мед, в тому плані що він закристалізований має білий колір і мало визначений смак тому теж багато хто каже що то перероблений цукор. Треба сказати що мед не зацукровується взагалі, як то трапляється з варенням чи іншими продуктами, що містять складний буряковий чи тростниковий цукор . Мед КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ і як правило по всьому об'єму. Це є природній процес. А по меду з цукрового сиропу і білому ріпаковому відкриємо великий секрет - в багатьох регіонах для забезпечення якісним кормом бджіл на зиму годують цукровим сиропом, Бо мед з нього не кристалізується і має коричневий колір. Більше! Якщо Вам глибокої осені пропонують прозорий незакристалізований мед, то він або не зрілий, або розігрітий, або взагалі не мед, а переварений цукор. Єдиний виняток - це монофлорний АКАЦІЙОВИЙ МЕД, ЯКИЙ НЕ КРИСТАЛІЗУЄТЬСЯ РОКАМИ, бо в його складі багато фруктози і мало глюкози. Є ще певні винятки. Наприклад як факт - липовий мед одного знайомого пасічника з Башкирії теж мало кристалізується. Справа в тому, що на складові меду певним чином впливає і склад грунту, тому липовий мед Башкирії і України мають певну відмінність в своєму складі. Менше кристалізації підвладний стільниковий мед. Не кристалізується падевий мед... Але повторимо - це дуже нечисленні винятки. Тут слід зауважити, що кристалізація меду при різних умовах теж приводить до відмінностей в механічній структурі. Мед в теплі кристалізується довше і кристали утворюються крупніші, а в прохолоді кристалізація проходить скоріше і кристали утворюються дрібніші. Автор був свідком як одної відкачки мед в різних умовах мав різний вигляд, хоча на смак меду це ніяк не вплинуло...
Як вибирати мед? Меди з різних рослин мають різний хімічний склад, колір, аромат і смак. Також по різному сприймаються організмом. Питання - який мед кращий, то це ще одне найважче питання, яке найчастіше задають пасічнику. Найкращий той мед, який Вам найкраще смакує. Це єдинний універсальний критерій(рахуємо що "свого" пасічника Ви вже знайшли і в натуральності продукту жодних сумнівів). Тому мед в любому випадку треба пробувати. Тут діє два чинники - вибраний мед добре сприймається Вашим організмом, і позитивні емоції від споживання смакоти піднімають Вам настрій. Важливий момент - якщо якийсь мед викликав у Вас якусь відразу, чи навіть алергічну реакцію, не робіть висновок що мед взагалі Вам протипоказаний. Світлі сорти меду набагато менше алергічні. Спробуйте різні види меду і виберіть "свій". Взагалі мед треба сприймати не як ліки, а як продукт харчування, в цьому випадку він набагато ефективніший для зміцнення здоров'я, ніж коли хворому його додають до гарячого чаю, чи молока. Мед не лікує - він зміцнює імунну систему. Скажете дорого! Давайте порахуємо. Для отримання результату від споживання меду, достатньо буде кожного ранку спожити столову ложку меду, розведену(краще з вечора) в воді. Тож літри Вам вистачить на повні 2 місяці. А тепер порівняйте скільки грошей за два місяці Ви витрачаєте на хімізовані сосиски з ковбасами, чи на купівлю дітям цукерків з барвниками і різноманітними Е-шками, не кажучи вже про ліки на подолання простуди, які не потрібні будуть, якщо Ви щодня вживатимете хоча б по столовій ложці меду... 60-70 грн в місяць (нинішня ціна 0,5 л меду) це навіть менше, ніж в місті люди витрачають на громадський транспорт... А якщо ще зауважити, що це лише 2-3 пачки цигарок... Тут і коментувати щось важко.



Відповісти